Föräldrars lifehacks

Att leva med adhd kan vara minst sagt utmanande. Samtidigt så kan det innebära vissa fördelar; som att kunna tänka utanför lådan och ha nära till kreativitet. Många föräldrar med adhd hittar egna kloka lösningar på familjelivets krångel. Här kan du läsa om olika tricks och lifehacks som föräldrar med adhd tipsat om. Kanske det kan vara något som också kan hjälpa dig i vardagen med barn?

Vill du själv bidra med ett smart lifehack? Skicka ditt tips till: cecilia.brusewitz@attention.se

Fajten mot trista hemfix

”Jag kan inte göra tråkiga saker. Det tar stopp. Tvärnit. Jag blir fysiskt illamående av att städa, dammsuga, plocka ur diskmaskinen. Men nu när jag är förälder som MÅSTE jag ju fixa här hemma så jag försöker göra det tråkiga mindre tråkigt. Jag laddar ner poddar att lyssna på när jag städar, jag tävlar med mig själv om hur snabbt jag kan tömma diskmaskinen (personbästa: 00:56 sek!) och jag brukar ”leka” att jag är Ernst Kirschsteiger som teatraliskt beskriver hur mysigt det är att vika lakan och bädda sängen. Säljer in det till en osynlig publik liksom.”
Abbe

 

Streama istället för snooza

”Mitt svåraste är att komma upp på morgonen. Det är som att jag är en annan person innan jag vaknat till. Jag glömmer allt som jag behöver göra och ligger och snoozar i all oändlighet. När jag väl vaknar blir jag så förbannad på att jag gör så mot mig själv. Stressen blir ju enorm på morgonen. Men nu har jag hittat en morot som funkar. Jag låter mig själv se ett avsnitt av en sjukt spännande serie direkt på morgonen. Jag släpar mig till soffan, tar min cs och vaknar till av ren, pur streamingmagi.”
Tone

Cirkusstäd

”Ungarna och jag brukar ”cirkusstäda”, alltså som att vi är ett cirkussällskap som måste riva tältet och få med oss allt så fort som möjligt. Vi ställer klockan på fem minuter och sen är det fullt ös. Efter fem minuter får man inte göra mer. Det vi hinner, hinner vi.”
Cilla

 

Följa ljuset

”Min man har med hjälp av timers ställt in våra lampor så att de släcker ner en efter en i våra olika rum på kvällen. Det signalerar till både ungarna och mig att det är dags att gå och lägga oss. Smart för någon med dålig tidsuppfattning.”
Lara

 

Varannan vecka ordning

”Jag och barnens andra förälder är separerade och har barnen varannan vecka. Det är bra för då kan jag strunta i tvätt och städ under barnveckan och fixa det när de inte är hos mig. Jag brukar också försöka handla mat för hela veckan innan de kommer till mig på måndagen. Det blir mindre stress och mysigare att vara med barnen när jag får till det.”
Anja

Ordningslåda

”Jag har en liten låda på byrån i hallen där jag alltid lägger mina viktiga saker typ nycklarna, busskortet, plånboken och jobbnyckeln. Då slipper jag leta runt efter dom i panik på morgonen och slipper massa stress. Jag skulle inte säga att jag har så bra ordning för övrigt hemma, men just det här funkar.”
Simon

 

Autogiro!

”Jag lägger in alla räkningar som går på autogiro för att jag inte ska missa att betala dom innan sista betalningsdagen.”
Markus

 

Ställa alarm

”Jag använder larm i telefonen för viktiga saker, både på jobbet och hemma. Det funkar, men jag måste vara noga med att ta bort larm som inte gäller. Blir det för många larm lyssnar jag inte på nåt av dom.”
Carlos

 

Sms

”Med mitt äldsta barn brukar jag smsa om jag vill att hen ska göra något. Då blir det mindre tjafsigt plus att det jag bett om finns kvar i smset även om hen inte gör det direkt.”
Tiina

Räddare i nöden

Jag har en rullande två veckors-meny med maträtter och den har vi kört sedan flera år tillbaka. Vi frångår menyn ganska ofta men jag vet att den finns som en räddare i nöden så jag slipper ”uppfinna” maträtter varje dag.
Puja

 

Att återkomma

”Jag säger numera alltid ”Jag måste tänka på det och återkomma” när någon frågar om jag vill hitta på något. Som ett mantra. Förut sa jag alltid blixtsnabbt ja och ångrade mig sen. Folk blev besvikna och jag kände mig taskig när jag avbokade i sista stund. Men jag behövde få några år på nacken för att lära mig…”
Dominic

 

Handla i affär

”Jag har bestämt mig för att bara köpa saker i affär. Förut spontanshoppade jag på internet och blev superstressad av paket som jag behövde skicka tillbaka eftersom jag ångrat mig. I affärer får jag tiden att tänka och prova grejer.”
Kajsa

Midjeväska!

”Jag samlar allt mitt viktiga i min midjeväska. Tänker på den som ett mitt verktygsbälte.”
Lotta

 

Klädalbum i mobilen

”Om jag blir nöjd med en uppsättning kläder som jag har på mig så fotar jag mig själv i det. Jag har gjort ett klädalbum i min kamera på mobilen så jag kommer ihåg vad som funkar när jag är klädmässigt lost. Tycker att det här med kläder är svårt och trååååkigt.”
Yasmin

 

Städbingo

Jag gör ett bingo med saker som ska städas. I varje ruta skriver jag upp olika saker som ska göras. Till exempel: dammsuga vardagsrum, tvätta badrummet, rensa i hallen. Sen går jag och dottern igenom vem som ska göra vad (ungefär hälften var) och den som först är klar med sina rutor får en glass. Eller välja film.

Elin

 

Själv-SMS

Jag skickar schemalagda sms till mig själv.

Exempelvis om en tanke ploppar upp efter kl 23 som är viktig att göra/komma ihåg till en viss dag så skriver jag ett sms till mitt eget nummer och schemalägger till den dagen.

Vissa dagar när jag har planering/möte på jobbet så kan jag ha 3-4 sms som gäller tankar till det mötet.

Emma

 

Veckans Outfits

Jag har add och två barn, 5 och 8 år. Morgonrutiner är ett av områdena som funkar sämst hemma hos oss. Varje morgon står jag och stirrar in i barnens klädlådor och liksom bara stirrar när det är meningen ska plocka fram kläder åt dom. Tröja, byxor, strumpor… och så glömmer jag ändå alltid nåt..

så kommer mitt bästa tips:

Förbered veckans kläder till barnen i förväg!
Jag köpte 2st ”hängande förvaring” från Ikea med 7 fack. Lägger varje (nåja, målet är varje) söndag in en outfit i varje fack. Har hängt upp dem i närheten av badrummet och barnen kan lätt plocka med sig sina kläder påväg från morgontoaletten!

Underlättar enormt för mig och min morgonseghet! Och jag behöver bara göra det ”jobbiga” en gång i veckan istället för varje morgon!

Pia

Back to top