Alla psykologsvar

Psykologen om att känna sig som en slarvig förälder

”Jag vet hur mycket lättare mitt liv skulle vara om jag bara kunde hålla ordning och planera bättre. Jag har flera hjälpmedel, appar och strategier som ska göra vardagen lättare men jag glömmer bort till och med dem. Jag tycker att jag ägnar större delen av morgnarna åt att leta efter saker och åt att försöka komma i tid till skola, jobb och andra viktiga möten. Får också dåligt samvete över att jag inte kan lära barnen ordning och reda när jag själv inte kan det. Mina barn suckar ofta över att jag är så slarvig och jag känner mig ofta som en usel förälder när jag glömt gympapåsar, läxor, planerade aktiviteter som direkt drabbar barnen. Hur stor skada tar barn av att växa upp med en så här slarvig förälder?”

Jenny svarar:
Det är inte lätt att vara lätt att vara förälder med allt vad det innebär, men det kan vara ännu svårare om man har adhd. Jag hör verkligen att du kämpar med att styra upp tillvaron, men att det trots dina ansträngningar ändå blir rörigt. Då är det lätt att hamna i tankar om att man är en dålig förälder, särskilt när det känns som om alla andra klarar av tillvaron utan problem.

Utmana dina negativa tankar

Men jag tror att det vore bra om du utmanade dina negativa tankar om dig själv.

Är du verkligen en dålig förälder bara för att du glömde gympapåsen?

Om du struntade i gympapåsen trots att du visste att barnet skulle ha gympa så skulle det ju kvala in under dåligt föräldraskap, men så är det inte. Byt ut den negativa tanken mot: ”Okej, jag är inte bäst på att organisera, men jag gör så gott jag kan!”

Försök även aktivt att påminna dig om det som du är bra på. Jag vet förstås inte hur just du funkar, men många med adhd kan vara kreativa, innovativa, nyfikna, snabbtänkta, och närvarande i stunden.

Underlätta morgonrutinerna

Morgnarna är, precis som du skriver, ofta en särskilt utmanande situation. Att se till att alla kommer upp, klär på sig, äter frukost samt har med allt de behöver till förskola, skola och arbete kan kännas som en nästan omöjlig uppgift!

Det finns dock några saker du kan göra för att få morgnarna och livet att gå lättare. Jag vet att du redan har provat olika appar, men för somliga kan det vara bättre med mer konkreta hjälpmedel.

  • Ha en kalender synligt framme, kanske på dörren i hallen, där alla familjemedlemmars aktiviteter står listade. Vissa saker återkommer ju veckovis (som gympa), men se även till att skriva in de saker som är unika för just den veckan (som en läkartid). Ta för vana att kolla på kalendern varje dag och uppdatera vid behov. Bestäm en dag och tid då du kollar barnens veckobrev.
  • Sätt en checklista på halldörren  som man kollar av innan man går ut genom dörren. För dig kanske det står: mobil, plånbok, dator, nycklar. För förskolebarnet kanske det står: gosedjur, ryggsäck, frukt.
  • Ett sätt att få en lugnare morgon är att göra det ni kan kvällen innan. Packa gympapåsen och lägg fram kläder. Duka fram porslin och torrvaror, på frukostbordet.
  • Se till att både du och barnen har gott om tid för att äta frukost, klä på er och så vidare. Om blir en lugn och avslappnad stämning undviker ni stress vilket gör att eventuella konflikter kan lösas smidigare och utan ilska.
  • Använd en timer ifall du ska duscha, sminka dig eller kolla något på datorn. På så vis undviker du att fastna i aktiviteter.
  • Ha även gärna en bricka eller skål i hallen där du lägger nycklar, solglasögon, plånbok. Öva på att alltid lägga tillbaka grejerna på den brickan. Om du ofta glömmer matlådan, så häng en påse på dörrhandtaget i hallen. När du ser påsen påminns du om att ta med matlådan.
  • Att få ett mer organiserat liv är inget som kommer automatiskt, du måste lägga tid på det. Men försök att skapa ”låga trösklar”, tänk till exempel att du ska arbeta en kvart varje kväll med att styra upp ditt liv. Det räcker.

Stöd i din omgivning

Jag tänker att det är viktigt att du har människor omkring dig som förstår dig och som du kan prata med och få stöd av. Kanske kan du också dra nytta av professionell hjälp i form av terapi eller medicinering. I terapi kan du få hjälp att hantera dina känslor av skam, skuld och frustration, men du kan också få konkreta strategier för att hantera vardagen.

När man är förälder med adhd måste man hitta fram till något slags acceptans. Det är så här du är och det är okej! Du har sidor som är bra, roliga, intressanta och underlättar ditt liv, och du har sidor som försvårar. Kom ihåg att det finns betydligt viktigare föräldraegenskaper än att vara bra på att organisera, som att visa kärlek och finnas där för sina barn. Det är av brist på sådan omsorg som barn tar skada, inte av lite glömda gympapåsar.

Back to top