Alla psykologsvar

Psykologen om stressen i matagningssituationen

”Matlagning gör mig konstant stressad. Jag är ensamstående och tycker att det är svårt att få till alla delar och planera inköp och följa recept. Min största stress är nog hur alla andra lyckas hela tiden. Det känns som att alla andra svänger ihop näringsriktiga, fantasifulla måltider som de avnjuter tillsammans. Gärna ska det visas upp i sociala medier också…. Medan jag sliter med de enklaste rätter och middagarna mest blir kaos. Känner mig som en dålig förälder helt enkelt och vet inte hur jag ska skydda mig mot den här jämförelsestressen. Hur kan jag tänka för att inte bli så påverkad av hur bra alla andra är?”

Jenny svarar:
Det är fullt normalt att känna sig överväldigad och stressad när det kommer till matlagning, särskilt när man har adhd. Ditt problem med jämförelsestress är också något som många människor upplever, oavsett om de har en diagnos eller inte.

För det första tänker jag att det är viktigt att komma ihåg att sociala medier ger en snedvriden bild. Det här vet du förstås redan, men det kan vara svårt att minnas när man ser alla dessa foton på vackert komponerade måltider och små barnhänder som tar för sig. Bilderna som människor lägger upp är ju oftast noggrant utvalda och redigerade. Man vill visa upp sina härligaste och stoltaste ögonblick – men det är ju ingen korrekt skildring av verkligheten.

Jag tycker att du ska avfölja eller åtminstone dölja de konton som väcker din jämförelsestress. Följ istället konton med människor som får dig att må bra. Det finns många roliga konton av och med människor som har adhd. De kämpar ofta med samma saker som du och det kan vara skönt att känna att man inte är ensam samt få hjälp att se humorn i sina tillkortakommanden.

Fundera över vad du behöver för att kunna laga mat på ett mer organiserat sätt. Behöver du hitta sätt att effektivisera inhandlingen av matvaror (som att handla online)? Hitta lättare recept med färre steg?

Rätt förväntningar

Jag tror att det är bra att börja med att ta ner förväntningarna på dig själv. Jag vet ju inte hur det är med dina barn, men många barn gillar inte precis pocherade vaktelägg utan enklare rätter som potatisbullar eller varmkorv, som går snabbt att laga. Om man kompletterar med grönsaker borde de få i sig det de behöver.

Om du gör en soppa, pastasås eller något annat som du kan frysa in så kan ett sätt vara att göra ett storkok, så att du har några extra måltider att värma upp de dagar då du känner dig extra trött. Om du har råd så kanske det kan vara läge att beställa en matkasse där man får exakt det man behöver till varje recept?

Det viktigaste är att du undviker onödig stress, och att du och barnen får en mysig måltid tillsammans, inte att du lagar en nobelrätt.

Fokusera på det positiva

Fokusera på dina egna framsteg, var stolt över de måltider du lyckas laga (oavsett hur kaotiskt det blev) och uppmärksamma gärna de tillfällen då matlagningen gick smidigt för att kunna analysera vad du gjorde så att det kunde bli så.

Om du är intresserad av att laga en mer avancerad rätt, så se till att prova det en dag då du har gott om tid. Men ha förståelse med dig själv om det går fel – det tar tid att lära sig nya saker.

Överväg att involvera dina barn i matlagningen (ifall inte det bara känns mer stressigt.) Att göra matlagningen till en gemensam aktivitet kan göra att fokus hamnar på rätt sak, att ni ska ha det trevligt tillsammans.

Kom ihåg att ditt värde som förälder inte mäts av din förmåga att laga komplicerade rätter till dina barn. Matlagningen är bara en del av att vara förälder. Du har en massa andra färdigheter och personlighetsdrag som jag är säker på att dina barn, dina vänner och din familj uppskattar. Det viktigaste är din kärlek och ditt engagemang. 

Back to top